2017-06-27 11:47:00

10 архітектурних символів Нью-Йорка

Розминайте шию та плечі: приїхавши до Нью-Йорка, ви будете лише встигати крутити головою у різні боки та задирати її догори, розглядаючи величні, зухвалі архітектурні шедеври. Готуйтеся захоплюватися!

1. Хмарочос Крайслер

Почнемо, мабуть, з будівлі, яку завдяки кіно бачила будь-яка людина: це хмарочос Крайслер на розі 42-ї вулиці та Лексінгтон авеню, 405. Улюблений прийом кіно-митців – включати у панорамну зйомку кадри Крайслера під кутом 45 градусів. Як і багато чого у цьому славному місті, цей будинок створений вихідцем з Нідерландів: архітектора Вільяма ван Алена досі вважають одним з засновників стилю ар-деко, а Крайслер-білдінг – його головним створінням. У будинку трошки більше, ніж 5000 вікон, і річний бюджет на їх чистку перевищує середні бюджети наших обласних центрів. Вражає також і внутрішнє оздоблення будинку: лобі та нижні поверхи, на яких розташовані ресторани, облицьовані найкращими сортами каміння та породами дерева, і багато разів отримували архітектурні та інтер’єрні нагороди.

2. Емпайр Стейт Білдінг

Якщо ми вже заговорили про хмарочоси, то не оминемо увагою і Емпайр Стейт Білдінг, відомого конкурента Крайслера у галузі висоти та розкоші. Йому присвячують пісні, його так само часто можна побачити у кіно та музичних відео, а ще йому присвоїли власний поштовий індекс. А як інакше, якщо на цих 102 поверхах розмістилося справжнє місто у місті. Ви не пройдете повз цей будинок: на П’ятій авеню, між 33 и 34 Уест Стріт.

3. Готель Уолдорф Асторія

Під фундаментом цього п’ятизіркового готелю знаходиться справжня залізнична платформа, якою користувався тридцять другий президент США Франклін Д. Рузвельт. Зараз її вважають «покинутою» – якщо можна так назвати станцію, на якій просто не горить світло, а в іншому – протерти пил з платформи та користуйся. Там, на станції, досі знаходиться особистий броньований вагон, у якому подорожував президент: «додатковий номер Асторії». Будівля дуже впізнавана: ви можете показати таксистові фото фасаду з екрану мобільного, і вас без питань доставлять саме туди. Стиль будівництва називають «німецьким Ренесансом»; його історія налічує вже більше століття, і за цей час у готелі з’явилися маленькі легенди, наприклад, вальдорфський салат, який сьогодні вважають класичним.

4. Центральний залізничний вокзал

Нью-Йорк пишається будівлею свого Центрального залізничного вокзалу – New York Grand Central. Це найбільший залізничний термінал у світі, його головний хол прикрашають найбільший у світі інтер’єрний годинник, шо був створений майстрами легендарної компанії Tiffany (більш вдалий product placement важко вигадати, чи не так?). Оскільки ви – у столиці світу, навіть декілька годин на вокзалі можна перетворити у подію: наприклад, відвідати найстаріший устричний ресторан Grand Central Oyster Bar, а потім – скористатися послугами чистильників взуття. Навіть якщо ваші черевики переміщаються лише з авто у лобі готелів, все одно спробуйте: наведення блиску на черевиках – це данина історії, і чоловіки, які працюють у цих кіосках, дуже серйозно ставляться до свого незвичного ремесла.

5. Нью-Йоркська Біржа

Цей будинок розташований на Уолл-Стріт, 11, сюди кожного ранку поспішають усі вовки фінансового світу, а також ті, хто мріє ними стати. Це одна з найбільш впізнаваних архітектурних споруд США. Античні колони, трикутна верхня частина фасаду, величезний американський прапор просто над входом: це справжня святиня світу фінансів. Перші нью-йоркські брокери вирішили, що час переїжджати у власний будинок, коли втомилися збиратися для оформлення угод у місцевих кав’ярнях. Деякі з цих кав’ярень поблизу працюють і у наші часи, з кінця XVIII століття. У сховищах під міцним фундаментам розміщується чверть світового запасу золота, сотні і тисячі злитків. Туди можна сходити на екскурсію та подивитися на них, якщо ви, звісно, зможете утримати себе у руках.

6. Central Park

Цей парк – найбільш відомий у світі витвір ландшафтного мистецтва, з якого беруть приклад усі інші. Не відвідати його ви не зможете: тут є що робити у будь-яку пору року, у будь-яку погоду, навіть у шалену зливу або вбивчу літню спеку. Територію парку опоясує широка алея довжиною у десять кілометрів, а у межах цього кільця – славетний ставок, неймовірно гарні сквери та хащі, ідеально продумане планування і можливості для будь-яких видів спорту та дозвілля, навіть для регат із іграшковими човнами. Сюди можна роками приходити у кожні вихідні і все одно не засумувати!

7. Radio City Music Hall

Місто, яке ніколи не спить, звісно ж, вміє розважатися. Один з найбільш впізнаваних фасадів у Нью-Йорку – Radio City Music Hall на розі 150-ї вулиці та 6-ї авеню. Цей заклад – частина Рокфеллер-центру, а також – його справжня прикраса. Починаючи з 1932 року тут відбуваються кінопокази, театральні прем’єри, концерти, комедійні шоу і, як із гордістю кажуть його керуючі, за вісімдесят із гаком років праці тут не було майже жодного вільного дня. І це не дивно!

8. American Standard Building

Творці цього хмарочосу обрали неоготичний стиль, який контрастує із блискучими скляними поверхнями більш нових будівель. У 1920-і роки замовником виступила вуглевидобувна компанія, тому чорний колір каміння символізує надра землі, а золотий колір оздоблення нагорі – вогонь та жар, без яких неможливий видобуток «чорного золота». З 1998 року у будинку більш не розміщуються офіси, але розташований один з найбільш цікавих готелів міста. Загадкова зовнішність American Standard надихнула художницю Джорджію О’Кіфф на створення цілої серії урбаністичних начерків «Нью-Йорк у місячну ніч».

9. Бруклінський міст

Коли кажемо «Нью-Йорк», частіше за все маємо на увазі Мангеттен – адже більша частина цікавих місць, про які ми розповідаємо, знаходиться саме тут. Але ж визнаємо, що інші райони мегаполісу також заслуговують уваги: у Куінс, Гарлемі та Брукліні, звісно, не завжди безпечно, але дуже цікаво, якщо вуличне мистецтво (сучасний танець, графіті та музика) – для вас не порожній звук. Покидаючи Мангеттен, ви не зможете не звернути увагу на славетний Бруклінський міст. Величезний та величний, він надихнув Енді Ворхола на серію картин і фотографій, драматурга Артура Міллера – на п’єсу, дія якої повністю відбувається на мосту (спойлер: з нього, як ви могли здогадатися, збираються стрибнути герої); міст також фігурує у таких стрічках, як «Годзілла» та «Спайдермен». А на поверхні несучих елементів – не повірите – гніздяться соколи.

10. Статуя Свободи

Але де ж Статуя Свободи, спитаєте ви, як же ця обов’язкова для відвідування, класична фігура жінки із правильною поставою і навіки зайнятими руками? Ми вирішили залишити її наостанок. В решті решт, це у 1890 році вона була першим, що бачив з палуби корабля мандрівник, який прибував на Мангеттен. У 2016 їй виповнилося 130 років. Сьогодні піднятися на видовий майданчик 93-метрової статуї – особисте рішення туриста: хочете, стійте у черзі, хочете – милуйтеся з відстані. Але майте на увазі, що обов’язково треба буде пройти повний огляд з метою безпеки – процес для терплячих.

Повернутись до новин
close
Щоб замовити зворотний дзвінок, будь ласка, залиште контактну інформацію:

Натискаючи *Надіслати*, ви надаєте згоду на обробку, зберігання та використання ваших персональних даних.

044498 01 00